Extra troef voor graduaten

Samenwerking met Cisco Systems
Het graduaat Telecommunicatietechnieken van Mobyus is erkend als een Local Cisco Network Academy, die de studenten voorbereidt op het behalen van het Cisco Certified Network Associate certificaat, een felbegeerd want vaak ook vereist getuigschrift in de wereld van de netwerktechnologie.

Debbautb.jpg

Wim Debbaut, docent Telecom: "We geven een doelgerichte voorbereiding op het Cisco Certified Network Associate certificaat".

Netwerktechnologie zit in de lift. Het gebruik ervan zal de volgende jaren fors toenemen en dat niet alleen als instrument voor de communicatie met interne en externe doelgroepen maar ook als platform voor de ondersteuning van softwaretoepassingen en bedrijfsprocessen. “Uit recente Europese marktprognoses blijkt dat de investeringen in netwerkuitrusting de volgende jaren met gemiddeld 9,5 % zullen stijgen”, vertelt telecomdocent Wim Debbaut. “Dat is beduidend meer dan de groei die voor andere commerciële hardware of software producten voorspeld wordt.”
Parallel met de toenemende investeringen groeit de vraag naar competente netwerktechnologen. “De behoeften zijn het grootst op het gebied van beveiliging en bij nieuwe netwerkontwikkelingen zoals IP-telefonie en draadloze communicatie”, vervolgt Wim Debbaut. “Een studie van het onderzoeksbureau IDC waarschuwt dat het tekort aan netwerkdeskundigen in Europa wel eens zou kunnen oplopen tot 615.000 of 11,8 % in 20018. In België alleen al zouden er dan 10.000 te weinig zijn, een ‘gap’ van bijna 16 %.”

Bewijs van bekwaamheid
Bij de ontwikkeling van het modulaire curriculum van het graduaat Telecom hebben Wim Debbaut en zijn collega’s zo goed mogelijk geanticipeerd op de trends en behoeften in de markt. Het programma werd dan ook vooraf afgetoetst bij de relevante actoren in de sector. De belangrijkste is ongetwijfeld Cisco Systems, marktleider op het gebied van netwerkinfrastructuur met een zeer breed gamma van producten en diensten, gaande van switches, routers en firewalls tot draadloze communicatie. Cisco is eveneens een belangrijke speler in de markt van opleiding en vorming met zijn Cisco Networking Academies waar deskundigen worden gevormd in de nieuwste netwerktechnologieën.
Mobyus is erkend als een Leuvense Cisco Networking Academy. “Die erkenning danken we aan de module ‘Netwerktechnologie’, dit is één van de vier hoofdmodules van het graduaat Telecom”, legt Wim Debbaut uit. “Die module is qua inhoud en structuur zodanig geconcipieerd dat ze een optimale voorbereiding vormt op het examen dat uitzicht geeft op het CCNA-certificaat. Dat verloopt als volgt. De student schrijft zich in voor de A-module ‘Netwerktechnologie’ en volgt elk van de vier onderdelen ervan gedurende twee semesters, nl. Datacommunicatie en netwerken en Internetwerking in het eerste semester; Local Area Networks en Wide Area Networks in het tweede semester. Na elk onderdeel kan hij/zij een online proef afleggen. Wie succesvol het traject in één academiejaar of gespreid over twee jaar heeft afgelegd is perfect voorbereid om het officieel examen af te leggen.”

Voordelen
Geïnteresseerden in een CCNA-certificaat hebben er volgens Wim Debbaut alle belang bij voor Mobyus te kiezen. “Om te beginnen geven we een doelgerichte en volledige voorbereiding op het examen met – nota bene – een slaagkans van 90 %. Verder kan je gebruik maken van de laboratoriuminfrastructuur en –apparatuur op de campus en kun je rekenen op een degelijke coaching en ondersteuning. En – last but not least – is het ook financieel interessant. Het studiegeld voor het volgen van de module bedraagt maar een fractie van wat je betaalt voor een opleiding in de meeste andere Cisco Academies. Voor wie het volledige graduaat Telecom volgt zijn er zelfs helemaal geen meerkosten, behalve dan voor het officieel examen waarvoor je – mits een goede uitslag op de deelproeven – 50 % korting krijgt. Dat is dan ook de formule die de beste perspectieven biedt: een officieel graduaatsdiploma van Mobyus gecombineerd met een bewijs van bekwaamheid afgeleverd door de marktleider in de sector.”

Yves Persoons